Vi har vært så heldige og fått en prat med damene bak Equality check og Hun Spanderer. Les hvordan lockdown har påvirket Marie Louise Sunde og Isabelle Ringnes arbeid.
Diversitas
29/4/20
Rett etter lockdown 12. mars lanserte vi en undersøkelse for norske og svenske arbeidstagere om hvordan Corona har påvirket deres arbeidshverdag, og om Corona har påvirket likestillingen. Blant norske svar, oppgir 13% at de har blitt permittert, ca 20% av disse sier de har blitt diskriminert i prosessen. Den vanligste grunnen kvinner oppgir er kjønn, og den vanligste grunnen menn oppgir er alder. Internasjonale studier har vist at kvinner har fått en større omsorgsbyrde enn menn under korona-krisen. I vår undersøkelse ser vi en tendens til at kvinner sier oftere enn menn at deres arbeid må vike for partnerens. Denne tendensen forsterkes hvis vi kun ser på de med barn, hvor 16% av kvinner med barn sier arbeidsoppgavene oftere må vike for partnerens, mot 6% av menn. Forskjellen er ikke signifikant, men vi kan spekulere i at det er en forskjell her som blir signifikant om vi får enda flere svar.
Den største forskjellen mellom kjønnene, finner vi faktisk på hvordan den ansatte føler at arbeidsgiver har håndtert korona. Her er et stort kompliment til norske arbeidsgivere på sin plass: nesten 80% av kvinner og 90% av menn sier arbeidsgiver har håndtert situasjonen veldig bra eller bra. Men, signifikant flere kvinner er uenig i at de har fått god informasjon, at permitteringer og grunnlag for permitteringer har vært tydelig kommunisert, og færre kvinner mener arbeidsgiver har håndtert situasjonen veldig bra.
Totalt sier 34% av både kvinner og menn at kriterier for permisjon ikke er kommunisert. Fra kommentarene ser vi at respondentene i all hovedsak mener at arbeidsgiveren bør forbedre informasjon rundt hva krisen betyr, hvem som kan bli permittert, hvorfor og hvor lenge. I tillegg etterspør de bedre kommunikasjon når man jobber hjemmefra, og bedre tilrettelegging for hjemmekontor.
Selvom hverdagen og arbeidsmetoden vår endret seg som følge av restriksjonene, er målet vårt uendret, om ikke forsterket. I krisetider blir informasjonsbehovet enormt, og det å ta vare på ansatte blir enda viktigere. Vi ønsket å bidra på den beste måten vi kan gjennom å tilrettelegge for informasjondeling og mer transparens i arbeidslivet. Derfor lanserte vi både nyhetsbrev, blogg og corona-spisset vurderingsskjema under to uker etter at Norge gikk i lockdown. Vi tror at like muligheter, kultur, åpenhet og kommunikasjon er viktigere nå enn noensinne, og vi fortsetter vårt arbeid som støttespillere og drivkrafter innenfor dette området i samfunnet.
Vårt fokus er å opprettholde vekst, skape verdi for våre brukere og hele tiden jobbe for å nå målet vårt - å skape like muligheter og transparens i arbeidslivet. Krisen vi står i nå har selvsagt bydd på utfordringer for de fleste av oss, og derfor er viktigheten av å holde fokus og opprettholde kraften stor. Vi har fordelen av å være et digitalt selskap fra fødselen av, og er svært stolte av teamet som har tilpasset seg situasjonen utrolig godt og jobber på spreng for å levere på målene våre.
Det viktigste fokuset for bedrifter er å sikre overlevelse og bærekraftig vekst nå og i fremtiden. Foruten de finansielle forbeholdene man må hensynta, vil human kapital være essensielt for å komme styrket ut av krisen. Mange ansatte befinner seg i en situasjon med usikkerhet og i noen tilfeller permitteringer. Det blir viktigere enn noensinne å vise tydelig og sterk ledelse, opprettholde kultur og verdier, fokusere på kjernevirksomheten og sørge for at ansatte blir sett, inkludert og verdsatt.
Enkelte bransjer er mer utsatt for ubevisst diskriminering enn andre, og dette utspiller seg gjerne oftere i bransjer med stor kjønnsskjevhet. I slike miljøer ser man også oftere mer bevisst diskriminering og seksuell trakassering. Ubevisst diskriminering kan være alt fra usagte regler, sjargong, tilpasninger etc - alt som handler om hvordan man oppfører seg og forventer ulike ting fra kvinner og menn. Som en tradisjonelt mannsdominert bransje, er byggebransjen utsatt for både bevisst og ubevisst diskriminering. Vi har med glede de siste årene sett at det er mange positive initiativer de siste årene, og er glade for å ha med både Sweco og AF-gruppen blant våre founding partners.