Øverst fra venstre: Hege Auråen, Erik Sollerud, Amalie Håland Aas, Nils Jørgen Danielsen, Amin Yahyaoui, Bjørn Bjune, Per Arve Ekle, Christian Roth, Holly Rose Bennett, Morten Heimvik, Abdelrhman Abubasha, Shad Hussein, Ann-Christin Gussiås. Nederst fra venstre: Kaouthar Mousa, Kawsica Rashasingham, Shafa Hayat, Alend Sheker, Kari Berntsen.

Stort engasjement da Diversitas avsluttet andre runde med «omvendt mentor»-program

I fjor lanserte Diversitas et omvendt mentorprogram der studenter tar lederrollen overfor byggenæringens toppledere og loser dem gjennom et program i mangfold og inkludering. Programmet ble en stor suksess og i 2024 har andre kull med mentorer og menteer vært på en felles mangfoldsreise.

7/10/24

Programmet har pågått i seks måneder og tidligere i høst var det avslutning på Sentralen i Oslo.

Bidrar til å gjøre bransjen mer inkluderende

På avslutningen presenterte mentor og mentee-parene sine erfaringer fra programmet. Både mentorene og menteene fortalte at de har lært mye om mangfold, men ikke minst om sin egen rolle, i løpet av programmet.

Flere trakk frem at det ikke er nok å lese seg opp om mangfold, men at å snakke med folk og å være nysgjerrig også er viktig. Utfordringen mange med flerkulturell bakgrunn møter i jobbsøknads-prosesser var også på agendaen.

- Diversitas mål er å bidra til at bransjen blir mer mangfoldig og inkluderende. Vi vet at metoden og møter mellom mennesker fungerer i mangfoldsarbeidet, sier programansvarlig og styremedlem i Diversitas, HR-direktør i Baneservice AS, Ann-Christin Gussiås.

En oppvåkning i hvordan det er å ha en annen bakgrunn

Mentor Kawsica Rashasingham og Mentee Bjørn Bjune presenterer sine erfaringer fra programmet.

Gjennom programmet har blant annet mentor Kawsica Rashasingham delt av sin kunnskap og erfaring med direktør for Produkt & utvikling i Baneservice, Bjørn Bjune.

Bjune forteller at programmet har gitt han en oppvåking i hvordan det er å ha en annen bakgrunn i bygg- og anleggsbransjen.

- Det er noe med å få innsikt i hvordan det er å vokse opp med en annen kulturell bakgrunn en den klassisk norske. Det gir dilemmaer og problemstillinger som jeg ikke har sett for meg og som påvirker hvordan bransjen må jobbe med inkludering. Vi går rett og slett glipp av ressurser med relevant kompetanse og ikke minst nye perspektiver som er viktige for å utvikle både Baneservice, der jeg jobber, og bransjen generelt, sier han.

Rashasingham har også fått noen aha-opplevelser forteller hun:

- Jeg har innsett at selv med ulik bakgrunn og erfaring, kan vi bygge bro gjennom felles forståelse og respekt. Dette programmet har vist meg hvordan teoretiske konsepter rundt mangfold kan bli virkelighet når de settes i praksis, sier hun.

Veien videre

Styremedlem i Diversitas, Ann-Christin Gussiås, forteller at Diversitas er fornøyd med gjennomføringen av andre runde og har stor tror på at dette bidrar til å gjøre bygg- og anleggsbransjen mer inkluderende.

- Interessen for deltakelse fra våre partnerbedrifter er stor og tilbakemeldingene fra deltakerne er svært positive, og vi ser at dette har vært verdifullt både for studentene og topplederne.

Det er Daglig leder i Catalysts, Lisa Cooper, glad for.

- Vi er stolte av hva vi har fått til med dette programmet og ikke minst det engasjementet både mentorer og mentees har vist. Vi ser tydelig på resultatene at dette fremmer inkludering ved å bygge relasjoner mellom individer som er forskjellige i alder, etnisitet, kultur og kjønn. Vi har stor tro på at dette bidrar positivt til endring i virksomhetene og i bransjen, avslutter hun.

Fakta om Diversitas omvendt mentor-program:

Programmet går over i seks måneder og består av ca. 20 deltakere med ti mentorer (studenter) og ti mentees, som er ledere fra de ulike selskapene. Hver leder har blitt matchet med en student ved et relevant studium. Spesielt for programmet er at studentene også har mangfoldskompetanse gjennom for eksempel kjønn eller flerkulturell bakgrunn.

Det er Diversitas, bygg- og anleggsbransjens nettverk for mangfold og økt kjønnsbalanse som ved hjelp av selskapet Catalyst tok initiativ til mangfoldsprogrammet «Omvendt mentoring» i bygg- og anleggsbransjen.

Topplederne som har deltatt i 2024 er: Erik Sollerud (Rental Group), Tone Manum (Sporveien AS), Christian Roth (AF Gruppen), Bjørn Bjune (Baneservice), Per Arve Ekle (GK Group), Nils-Jørgen Danielsen (WK Entreprenør), Anders Høiback (Infra Group), Morten Heimvik (NRC Kept), Thorbjørn Eng (Consto Anlegg AS), Hilde Alice Kvernrød (Mesta AS), Oddmund Lefdal (Mesta AS), Kari Berntsen (Veidekke)

Diversitas ble stiftet i 2019 av representanter fra:

Våre partnere